юли 12, 2022

Какво трябва да знаем за покупката на земеделска земя?

Покупката на земеделска земя не е шега работа и вие трябва да подходите изключително отговорно към процеса. Вашата отговорност зависи от няколко неща като това какви точно са намеренията ви, знанията и амбициите. Днес ще научите за неща, които трябва да знаете преди да се заемете с покупката на земеделска земя. Преди това трябва да сте решили с каква цел ще купувате дадена земеделска земя.

Покупка на земеделска земя с инвестиционна цел

Тук главната цел е получаването на рента от закупената земя. Трябва да знаете, че при такъв тип покупка с инвестиционна цел няма значение колко голямо е землището. Средствата от рентата зависят от това колко плодородна е земята и какви средства ще си докарва арендатора от нея.

Може да не си купувате земеделска земя, която е 20 декара, а може на две места по 10 декара или пък на 4 места по 5 декара. Средствата, които ще получават може да бъдат и еднакви от всички земи, които притежавате. Не купувайте земя само на едно място, ако искате да сте сигурни, че ще получавате рента целогодишно.

Покупка на земеделска с цел последваща обработка

За разлика с инвестиционната цел, тук земите, които купувате е препоръчително да бъдат съседни или поне близки като разстояние. Това е така, защото обработката ще бъде много по-лесна и няма да отнема време за отиването от едната земя до другата.

В днешно време е трудно да намерите големи землища или пък съседни, които да не са купени от някой голям преработвател или арендатор. Затова като съвет можем да ви дадем следното: купете малък парцел, около който има други по-големи, които след време да опитате да закупите от физическите или юридическите лица, притежаващи ги.

Не е хубаво да отдавате част от земята си, ако имате дългосрочни планове да се занимавате със земеделие и по този начин да се изхранвате. Това е така, защото обработването на земята няма да е по едно и също време, пръскането и поддръжката на засадените култури ще се разминават и така ще изпитвате известен затруднения.

Покупка на земи с цел препродажба

В тези случаи на такъв тип покупки става на въпрос за изкупуване на много съседни или доста близки земи, които след време да препродадете на по-висока цена. Няма спор, че по-големите земеделски земи се заплащат по-скъпо и точно затова е добра оферта да направите такава инвестиция.

Трябва да знаете, че покупката с цел препродажба крие и своите рискове, които могат да ви съсипят инвестицията. Като най-голяма опасност са постоянно вдигащите се и падащи цени, които много могат да ви подведат.

Има случаи, в които купувате земеделските земи на едни цени и си мислите, че след време ще ги продадете по-скъпо, но след време цените вече са паднали. В такива случаи е хубаво да зачакате още малко, за да видите дали ще има промяна в цените и тогава да реализирате продажба.

Бъдете внимателни в какво искате да инвестирате парите си, за да не съжалявате в бъдеще и ако не сте сигурни в себе си, то вие винаги може да разчитате на компания за покупка на имоти, която ще ви окаже нъжната помощ и ще ви дадат правлните съвети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Изкупуваме коли и имоти

Ако искате да реализирате бърза и сигурна продажба на стария си автомобил може да се свържете с нас за оглед и оценка в рамките на 15 минути ще ви дадем оферта и ако ви устройва след 30 минути колата ще е минала нотариус и ще сте си получили цялата сума.
Контакти
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram