август 17, 2021

Какво трябва да знаем при продажбата на земя?

Какво да правим със земеделската си земя, която имаме е доста често срещан въпрос измежду хората. Земеделската земя е трудна за обработка, трябват средства, много време и още повече труд за нейната обработка. Именно това подтиква хората да продадат земята си на някоя фирма за изкупуване на земи или пък да я дадат на някого, от когото да получават рента.

Ще сгрешим ли ако продадем земята си?

Земеделските земи в България и не само са ограничен ресурс, който не можем да произведем. Поради тази причина много предприемачи и търговци избират да направят някакъв вид инвестиции в такива земи и с времето да спечелят пари. Пари могат да се спечелят чрез отдаването на земята за обработка от фирма и да получавате парична рента или пък директно да продадете земята.

Ако нямате време, средства и сили да инвестирате или пък да поддържате дадена земеделска земя, то по-добре е да я продадете. По този начин ще дадете шанс на някого да я обработва и печели пари от нея. Чрез продажбата вие ще вземете пари брой, които ще ви бъдат изплатени и с тях да инвестирате някъде другаде.

На кого да продадем земеделската си земя?

Попринцип продажбата на земеделската земя няма значения при кого ще се случи, но разбира се вие трябва да търсите фирмата, която ще ви плати повече. Нямате интерес да продадете земята си на фирма, която предлага ниски цени на изкупуване, защото така вие ще бъдете на загуба. Ако мислите, че няма да се справите, то вие може да потърсите консултант, който да ви помогне с всичко нужно в хода на продажбата.

Какви са предлаганите цени на земеделските земи?

Определянето на цената на земеделска земя е сложен процес, при който се вземат в предвид много фактори. На първо място се гледат характеристиките на самата земя, която ще се продаде и обработва от фирмата-купувач. След това идва разположението на земеделската земя, лесно или трудно достъпно е тя и до каква инфраструктура има достъп. От значение е и големината на земята. Имайте едно на ум, че много малки и много големи земи се продават трудно, но не и невъзможно. Категорията на продаваната земя влияе на цената- колкото по висока категория, толкова повече пари би струвала тя.

Ами какви документи ще ни трябват при самата продажба?

  • На първо място са документите, които доказват собствеността на имота. Това са нотариалният акт за собственост, решение на поземлената комисия и договор за делба. Договорът за делба е нужен при положение, че земята принадлежи на няколко човека, за да може да се знае кой с каква част от нея разполага.
  • Актуална скица на продаваната земя, която се изважда от поземлената комисия и важи шест месеца.
  • Данъчна оценка на земята, която се издава от общината, където се намира земята и е на база характеристиките на вашата земя.
  • Декларация, която удостоверявате, че нямате никакви задължения, които подлежат на принудително взимате на земята или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Изкупуваме коли и имоти

Ако искате да реализирате бърза и сигурна продажба на стария си автомобил може да се свържете с нас за оглед и оценка в рамките на 15 минути ще ви дадем оферта и ако ви устройва след 30 минути колата ще е минала нотариус и ще сте си получили цялата сума.
Контакти
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram