юли 27, 2021

Как да продадем земята, която имаме?

Ако не сте доволни от рентата, която получавате, ако вече нямате изгода от земята си, то вие може да я продадете. Продажбата може би няма да е лесно нещо, тъй като трябва да се знаят някои тънкости, които са доста важни. В тази статия ще може да научите някои от тези тънкости и те да ви бъдат в помощ.

На кого трябва да продам земята си?

Може да продадете земята си на когото вие прецените за добре. Ако сте получавали рента до момента, в който сте решили, че ще продавате земята си, то вие може да я предложите на досегашния арендатор. Трябва да знаете, че не сте задължени да продадете вашата земя точно на арендатора си. Може да я продадете на компания за покупка на земи от собственици и да изберете най-добрата такава и да вземете максимално повече средства.

на кого да продам земята си

Мога ли да продам само част от своята земя?

Разбира се, че можете. Всеки един собственик на земя им право да продадете каквато си пожелае част от неговата собственост. Например ако имате 10 декара земя, то вие може да продадете половината, а от другата половина да получавате годишна рента. Нямате ограничения в това колко декара ще продадете от земята си. Може обаче фирмата купувач да не иска да купи малка част от земята ви и да откаже покупката.

Какви са необходимите документи за продажба на земя?

  • Документи за собственост- нотариален акт, договор за делба и решение на поземлена комисия;
  • Актуална скица на имота, която се изважда от ОСЗ и данъчна оценка, която се вади от съответната данъчна служба;
  • Удостоверение за наследници, ако собственикът на земята е починал;

Как се определя цената на продаваната от нас земя?

Цената не се определя лесно, защото в предвид трябва да се вземат много външни и вътрешни фактори. Някои от тях са: местоположението на земята, размера на обработваемата площ, нейното качество, кредити свързани с имота и още други. Други фактори са икономическата и бизнес средата у нас, която също се взема в предвид.

Много важен е и климатичният фактор, който оказва влияние върху отглежданата реколта в дадената земеделска площ. Ако повечето от тези фактори не отговарят на изискванията на купуващата компания, то цената на земята ви ще е доста ниска и няма да отговаря реално на продаденото. Преди да започнете продажба на земя е хубаво да се консултирате с някого, който да ви каже кога е подходящо да продадете това, което имате, за да може да вземете добри средства.

Кога и как става плащането при продадена земя?

Повечето компании за изкупуване на земеделски земи изплащат договорената сума в деня на самата сделка. Това е доста добре, защото иначе плащането може да се проточи доста дълго време и дори да не получите парите си, което ще доведе до разходи по съдебни дела и т.н. Парите по сделката могат да бъдат изплатени както на ръка, така и по банков път. Начина, по който да бъдат изплатени си избирате вие!

цени на земеделската земя у нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Изкупуваме коли и имоти

Ако искате да реализирате бърза и сигурна продажба на стария си автомобил може да се свържете с нас за оглед и оценка в рамките на 15 минути ще ви дадем оферта и ако ви устройва след 30 минути колата ще е минала нотариус и ще сте си получили цялата сума.
Контакти
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram