януари 25, 2021

Кои са необходимите документи при продажба на автомобил

При покупка или продажба на автомобил има задължителни документи, които трябва да са налице, за да се извърши легално и бързо продажбата/покупката на автомобила. В тази статия ще кажем за няколко документа, без които продажбата на автомобила няма да бъде осъществена.

Необходими документ за продажбата на автомобила

На първо място поставяме малкия и голям талон, без които талони е продажбата е почти невъзможна! Тук трябва да знаете, че ако талоните са от новите образци, то те трябва да се представят в своя оригинал, за да стане продажбата.

Голям и малък талон


Застрахователната оценка също ще бъде поставена измежду документите нужни за продажбата на автомобила на друго лице. Тя се издава от дадена застрахователна компания и като цяло представлява документ, който дава оценка на пазарната стойност на автомобила.

застрахователна оценка
Застрахователна оценка

Документ за успешно преминат годишен технически преглед е документ, чрез който вие ще удостоверите на купувачите, че автомобилът, продаван от вас е изряден и може да пътува по нашите пътища, без да бъдете санкционирани. Този документ може да се извади и в присъствието на купувача, за да види, че всичко е изрядно и няма лъжа спрямо него. Наличието на годишен технически преглед ще Ви помогне изключително много с продажбата!

валиден технически преглед
технически преглед

Полицата за платена гражданска отговорност е един от последните документи, които с необходими за продажбата. Застраховката се сключва за една година и всеки, който е придобил МПС трябва да сключи такава застраховка преди регистрирането на автомобила в КАТ България.

гражданска отговорност
гражданска отговорност


И на последно място е документа за платен годишен пътен данък. Този документ е задължителен при прехвърлянето на МПС и отразява последното изисквано плащане от страна на продавача на автомобила.

Документ за платен годишен данък от общината
Документ за платен годишен данък задължително от общината

Като заключение можем да кажем, че наличието на всички документи ще Ви помогне и улесни с продажбата на каквото и да било МПС. Затова през периода, в който притежавате дадена кола трябва да поддържате както нея, така и документите към нея.

Съвети към продавачите на автомобил

След като сте продали автомобила си изискайте копие от купувача на договора за продажба и отидете във вашата данъчна служба. Това трябва да го направите с цел да докажете, че автомобилът вече не е ваша собственост и вече не носите грижи за заплащането на данъци към него. Не рискувайте да плащате излишни данъци още години наред, защото това са излишни и немалки разходи.

За вашите нужди:

Ако не успявате да продадете автомобила си на някого, то вие може да опитате да го продадете при компания за изкупуване на автомобили. Тя ясно и точно ще Ви каже кои документи са Ви нужни за продажбата и каква е цената на автомобила. Кои са необходимите документи при продажба на автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Изкупуваме коли и имоти

Ако искате да реализирате бърза и сигурна продажба на стария си автомобил може да се свържете с нас за оглед и оценка в рамките на 15 минути ще ви дадем оферта и ако ви устройва след 30 минути колата ще е минала нотариус и ще сте си получили цялата сума.
Контакти
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram